Kocsonya és az elkészítése

Kocsonya és az elkészítése


A kocsonya.
 
A kocsonya egy hagyományos, népi eledel, amely sokak konyhájában fellelhető karácsony és újév környékén. A hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti van, akit elborzaszt van, akit viszont nosztalgiával tölt el. A legtöbben ma már nagyanyáink ünnepi asztaláról ismerjük csak, pedig elkészítése nem túl bonyolult, bárki megpróbálkozhat vele. Azok, akik a karácsonyi időszakban lemaradtak a nagyikocsonyájáról, de szívesen elfogyasztanának akár idén is néhány tányérra, azok még az elkövetkezendő hetekben bátran megfőzhetik.

Nagyszüleink idejében inkább tartósítottak, mint sem ínyenckedtek az aszpikkal, ami a kocsonya alapját adja. Nem csoda, hiszen ezt az ételt faluhelyen többségében azért készítették, mert disznóvágáskor nem tudnak mit csinálni a sok, gyorsabban romló hússal.
A megdermedt lében viszont, hűvös helyen tárolva akár 5-6 napig is eláll. Ráadásul egészen más ízvilágot kap így a hús, mintha egy pörköltben főznénk meg.

Ma már nem kell disznóvágásokra járni ahhoz, hogy beszerezzük az alapanyagokat, hiszen bármelyik hentesnél megvásárolhatjuk a szükséges húsokat. Az eredeti recept az idők során változott, mindenki másképp, a saját kedvére ízesíti az alapot és válogatja össze a húsokat a kocsonyába.

Van, aki füstölt húsból szereti, akad, aki a malac farkát is beleteszi, balaton környéki kocsona pedig legtöbbször csirkelábat is tartalmaz. A közös mindegyik kocsonyában az, hogy sok csont, porc és bőr van benne, amitől megdermed.

Hogy készül a hagyományos, régi, magyar kocsonya?
A magyar verzi 1544-ből származik, amikor hűtő nélkül, kamrákban kezdték el dermeszteni és tárolni a kocsonyát. Kizárólag télvíz idején készült és disznóvágáskor. Sokan fogyasztották ecettel, őrölt pirospaprikával, vagy ecetes hagymával.
A kocsonya-titok: Ahhoz, hogy megdermedjen, 3 dologra van szükség: legalább fél kiló bőrre, 7-8 fokos helységre, és kevés sóra, mert a sok sótol feloldódik az aszpik.

Kocsonya recept, füstölt hússal
Hozzávalók (12 mélytányérhoz):

1.5 kg füstölt csülök, csánk
2 kg kocsonyahús (bőr, köröm, füstöletlen csánk, fül, farok, fej)
3 szál sárgarépa
1 fej fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
2 szál petrezselyemgyökér
15 szem feketebors
3 db szegfűbors
1 kk só (füstölthús nélkül: 1 ek só szükséges)

Eszközök:
egy db 10 literes fazék,
vagy két db 5 literes, amiben fő a kocsonya.

Elkészítés:
Amennyiben első alkalommal főzünk kocsonyát, akkor a hentestől bátran kérjünk segítséget, mert pontosan tudni fogja, mit adjon, de az ismert szupermarketekben már ’kocsonya csomag’ is kapható, ez is tökéletes! A csülök, ha túl sötét színű, forraljuk fel egy fazék vízben, öntsük le róla ezt a vizet és így kezdjünk hozzá a kocsonyafőzésnek!

A húsokat és a fűszereket feltesszük főni (NEM sózunk!), eldarabolva, ha nem fér bele, de ehhez a mennyiséghez szükségünk van min. 10 literes fazékhoz.
Miután felforrt, leszedjük szűrővel a habot és tovább főzzük 1 órán át.
Beletesszük ezután a zöldségeket, majd újabb 1.5 órán át főzzük. Az ideális főzési idő 3 óra, de ebből 4 óra is lehet.

Szépen, lassan gyöngyözve, fedés nélkül. Mikor elkészült, egy evőkanállal a tetejéről leszedjük a látható zsiradékot vagy egy új praktikával: konyhai papírtörlőt dobunk a tetejére 5 másodpercre, majd kidobjuk- ezt megismételjük háromszor.

Kirakjuk a tányérokat, tálakat, egy nagy tálcára pedig kiszedjük a húsokat, zöldségeket és arányosan elosztjuk a tálakban. Mikor minden finomságból, minden tányérba jutott, akkor leöntjük őket az átszűrt lével, hogy éppen ellepje. Alufóliával, folpakkal lefedjük és hűvös helyen legalább 5-6 órán át dermesztjük.

Érdemes este készíteni, ezért másnap friss kenyérrel, friss borssal és ecetes hagymával (2 fej lilahagyma 1 dl ecet, 2 dl víz+só), pirospaprikával tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás: Ezt a receptet a facebookon találtam, a "Fausi Hagyományőrzés " oldalon.
Köszönöm, hogy megosztották ezt a receptet velünk! 
Tetszett a cikk?

 

Karácsonyi cikkajánló

Karácsonyi szokások
Karácsonyi szokások, Hazai
A decemberi népszokások sorát a Luca napja nyitja. A hiedelem szerint december 13-án a téli hosszú éjszakákkal, ...
Karácsonyi sajtos sós pogácsa
Karácsonyi receptek, Sütemények
Közép meleg sütőben nagyjából 15 perc alatt megsütjük.
Karácsonyi örökzöldünk a magyal
Karácsonyi szokások, Hazai
A karácsonyi időszakban a magyal különös jelentőséggel is bír.
December 28. - Aprószentek napja.
Karácsonyi szokások, Hazai
Aprószentek napján a Heródes király által lemészárolt kisdedekre emlékszünk.
Karácsonyfa és kapcsolatos szokások
Karácsonyi szokások, Hazai
Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította a Fejér vármegyei Martonvásáron levő ...
Képek, karácsonyi tortacsodákról: második oldal
Karácsonyi receptek, Nemzetközi
Karácsony táján is egymás után készülnek a csodálatosabbnál csodalatosabb szemet gyönyörködtető torta költemények.
Karácsonyi ételek és hiedelmek.
Karácsonyi szokások, Hazai
A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt: így mákos tésztát enni jó házass ...
Valami mégis megmaradt... az emberi szív.
Karácsonyi történetek, Írói
Ázott kis olcsó ruhában sovány leányka haladt előtte az utcán, vállán karácsonyfát cipelt
Magyar karácsony az égben
Karácsony világszerte, Itthon
Mikor aztán a gyertyák már mind égnek, akkor az Úr Jézus intésére sorra járulnak az ég lakói a karácsonyfához,

További cikkek »