Mézeskalács muffin


Mézeskalács muffin, ínycsiklandó puha finomság, amit tetszés szerint díszíthetsz!

A mézeskalács az egyik legfinomabb téli sütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A muffin változata is csodás ízű, tetszés szerint díszíthető, így nem csak finom, de gyönyörű is. Bevonhatjuk krémmel, vagy cukormázzal.

 Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só

Elkészítés:

A tojásokat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk az olvasztott, kihűtött vajat, a mézet és a tejet. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és jól összekeverjük. A muffin formákat megtöltjük a tésztával, előmelegített 180 fokos sütőben, nagyjából 20 perc alatt megsütjük. A tésztájába tetszés szerint kerülhet egy maréknyi mazsola, dió, vagy mogyoró.

Bármilyen krémmel díszíthetjük. A mascarpone krém az egyik legegyszerűbben elkészíthető. Ehhez 250 g mascarponét kikeverünk 3 evőkanál porcukorral, kevés vaníliaaromával, 1 teáskanál reszelt citromhéjjal és már kész is. A krémet színezhetjük is kevés ételfestékkel. A muffinokat mézeskalács figurákkal is díszíthetjük, megszórhatjuk cukorgyöngyökkel.

Ha nem szeretnénk krémmel díszíteni, akkor cukormázba márthatjuk, vagy a tetejére csorgathatjuk.


Hogyan készítsünk tökéletes mázat a mézeskalácsunkra?

Az ünnepek folyamán talán nincs is olyan konyha, ahol ne készülne egy nagy adag finom mézeskalács. Szinte mindenkinek meg van a bevált receptje, de a díszítés már jóval nehezebb feladat. Ma szeretnénk megmutatni nektek, hogyan lehet csodálatos cukormázat készíteni, amivel remekül lehet díszíteni a mézeskalácsokat.

 Hozzávalók:
  • mézeskalács
  • 1 tojásfehérje
  • 3 – 4 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • pár csepp citromlé

Először is süssünk egy adag mézeskalácsot, mi a bögrés mézeskalácsra szavazunk, ezt nem lehet elrontani.

A máz elkészítéséhez a hozzávalók mennyisége attól függ, hogy mekkora adagot szeretnél díszíteni. Ha be is akarod vonni a mézeskalácsokat, akkor nagyobb adagra lesz szükséged. A képen látottakhoz 6 tojásfehérjét és 400 gramm porcukrot használtam. Elkészítheted egy dupla falu edényben, vagy egy fazék és egy fém tál/ habüst segítségével.

A fazékban vizet teszünk fel forralni (kb a fazék 1/3 részéig érjen a víz), a tetejére tesszük a fém tálat. Fontos, hogy a méretek passzoljanak. A felső tál alját ne érje a zubogó víz. A tojásfehérjéket a tálba teszed a cukorral, a csipet sóval és néhány csepp citromlével együtt. Habverővel, vagy kézi robotgéppel addig vered, amíg olyan sűrű lesz, hogy megáll a habverőn. Gyorsabban elkészül, ha a tojásfehérjéket félig felvered és csak ezután adod hozzá fokozatosan a porcukrot, a sót és a citromlét. Kristálycukorral is elkészíthető. Miután kész a kemény hab, nem szabad tovább tűzhelyen hagyni, le kell venni a gőzölgő edényről, mert a tojásfehérje kicsapódhat.

A cukormáz folyékony ételfestékkel remekül színezhető.

Végezetül pedig belemártogatjuk a kiszaggatott formákat, ezután rácsra téve hagyjuk azokat megszáradni!

Dezsi Hajnalka receptje!

 Receptek forrása: ketkes.com
Tetszett a cikk?

 

Karácsonyi cikkajánló

A szánkó
Karácsonyi történetek, Írói
Akkora hó volt, hogy alig látszottunk ki belőle, ástunk is benne akkora barlangokat, hogy akár a...
A Karácsonyi Töltött Káposzta Alapja
Karácsonyi receptek, Főételek
A november 24-én elkészített savanyú káposzta tökéletes alapanyagot biztosít a karácsonyi töltött káposztának
Kioltott gyertyaláng
Karácsonyi történetek, Írói
Ahogy kinyitom a bejárati ajtót, mennyei illatok csapják meg az orrom. A sült hús fűszeres, fokhagymás illata kev ...
Fakanalas kevert akár karácsonyra is.
Karácsonyi receptek, Sütemények
Nálunk családi kedvenc ez a süti, mert nagyon olcsó és egyszerű, nem kell hozzá túl sok alapanyag, mégis nagyon finom.
A mennybe utazó kislány
Karácsonyi történetek, Írói
Mert édesanyám gyakran énekelt egy éneket a vonatról, amely a mennybe megy...
Érdekes karácsonyi szokások a nagyvilágban
Karácsonyi szokások, Hazai
A világ minden országának, népének megvannak a maguk kis karácsonyi hagyományai, szokásai, amit ilyenkor már na ...
Szaloncukor és hagyományai
Karácsonyi szokások, Hazai
A 19. század végén már a csillogó díszek váltak a karácsonyfa népszerű díszítőelemeivé.
Horváth M. Zsuzsanna: Téli emlékeim
Karácsonyi idézetek, egyéb
"Képzeletem madárszárnyon száll, átölel a múlt, már semmi nem fáj."
Képek, karácsonyi tortacsodákról: első oldal
Karácsonyi receptek, Nemzetközi
Karácsonykor a torták készítésénél a cukrászok és egyes háziasszomnyok képzelete határtalan.

További cikkek »